Z učenci 8. in 9. razreda smo se v petek, 26. 5. 2023, v okviru naravoslovnega dne odpravili na zaključni izlet na Koroško. Najprej smo si ogledali rudnik Mežica. V rudnik smo se odpeljali z vlakcem. Vožnja v rudnik je bila zanimiva in verjetno za nekatere nepozabljiva. Učenci so pod strokovnim vodenjem spoznali rudnik, težko delo v rudniku in stroje, s katerimi so do zaprtja izkopavali rudo. Spoznali so rudo in razne minerale.

Po ogledu rudnika so si ogledali Prežihovo bajto. Bajta predstavlja značilno koroško stavbo malega kmeta, “bajtarja”. S svojo zunanjo podobo in notranjo ureditvijo nas seznanja z značilnim kmečko-delavskim okoljem, iz kakršnega so izšli Voranc in veliko njegovih literarnih junakov.

Po že napornem dopoldnevu smo imeli okusno kosilo v gostilni Murko v Slovenj Gradcu.

Po kosilu smo obiskali cerkev sv. Jurija na Legnu in zanimivo prezentacijo odkritih arheoloških grobišč. Cerkev stoji na obrobju legenske terase nad Šmartnim pri Slovenj Gradcu in je značilna predstavnica koroškega tipa romanskih cerkva. Vrhunsko prezentacijo odkritih arheoloških ostalin s stekleno in ogrevano hodno površino ter klimatiziranim spodnjim prostorom je leta 1994 mojstrsko izvedel arhitekt Milan Kovač. Cerkev tako danes nudi obiskovalcu pristen stik s preteklostjo.

Za konec pa so učenci spoznali splavarjenje na reki Dravi, kjer so nas sprejeli v pristanu na Gortini (občina Muta) s pozdravnim nagovorom kormoniša. Plovba s splavom je bila zanimiva izkušnja za vse.

Verjamem, da smo sončni petek doživeli “doživeto” ter se polni prijetnih vtisov srečno vrnili domov na prekmursko ravnico. To dokazujejo tudi fotografije.

Zapisala:

Barbara Ščavničar

(Skupno 439 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost