DOMOV‎ > ‎VRTEC MAVRICA‎ > ‎Obvestila vrtca‎ > ‎

UNESCO VRTIČKI

objavljeno: 29. sep. 2015 01:24 avtor: Info Odranci   [ posodobljeno 12. okt. 2015 06:08 ]

Otroke zelo pritegnejo dejavnosti povezane, z naravo, zato smo se v vrtcu Mavrica odločili, da se vključimo v projekt UNESCO VRTIČKI. Otrokom, starim 3-6 let smo želeli približati razvoj rastline od semena do cveta oz. ploda. S sejanjem, sajenjem in procesom razvoja in rasti smo spremljali življenjski krog rastlin. Ob tem so otroci v oddelku 3 in 4 z aktivnim vključevanjem spoznavali, kaj potrebujejo rastline za rast in razvoj, razvijali spoštljiv in odgovoren odnos do žive narave.

V oddelku 3  so otroci spoznavali različne začimbe, njihovo uporabnost in poimenovanje le-teh. Najprej so se seznanili s semeni kamilice, bazilike in janeža, ki so jih tipali, vonjali ter primerjali med seboj. Posejali so jih v lončke, ki smo jih naredili iz plastenk. Nato smo opazovali sadike mete in origana, iz katerih smo naredili potaknjence. Dnevno so jih otroci zalivali ter se pogovarjali o napredku, največje veselje pa so izrazili ob prvih klicah. Projekt pa bomo zaključili s čajanko, na kateri bomo okušali čaj iz naših zelišč.

Fotogalerija: Unesco vrtički - oddelek 3 


V oddelku 4 smo že zgodaj pomladi sejali v lončke cvetlice, papriko in paradižnik. Lončke smo postavili na polico v igralnici, redno zalivali ter opazovali vzklitje in rast rastlin. Za papriko in paradižnik smo naredili poseben koledar, kamor so otroci sami zapisovali datum zalivanja ter spremembe pri razvoju (vzklitje, število listov …). Ko sta paprika in paradižnik dovolj zrasla smo ju posadili v gredo, ki smo jo dobili na šolskem vrtu. Gredo so prekopali šolski učenci, otroci vrtca pa smo jo pripravili za sajenje. Poleg paprike in paradižnika smo še sejali redkvico, solato in sadili čebulo. Za gredo smo skrbeli z zalivanjem in čez nekaj časa so vzklile rastline.

Fotogalerija: Unesco vrtički - oddelek 4

Otroci so uživali pri vrtnarjenju in bili so zelo navdušeni pri vzklitju rastlin. Preštevali so čebulo in po dežju ugotavljali, koliko so rastline napredovale oziroma zrasle. Nekateri so si uredili svojo gredico še doma, ena deklica pa je prinesla še sadiko brokolija.

Ko bodo rastline zrasle, jih bomo  skupaj zaužili. Sadike cvetic v lončkih pa bodo otroci odnesli domov in jih doma dalje vzgajali.

Otroci in vzgojiteljice oddelka 3 in 4

Comments