Arhiv‎ > ‎Obvestila‎ > ‎

OBVESTILO O POJAVU UŠI

objavljeno: 4. apr. 2018 06:48 avtor: Info Odranci   [ posodobljeno 4. apr. 2018 06:48 ]

Datum:  4.4.2018


OBVESTILO O POJAVU UŠI
Spoštovani starši, v šoli in vrctu so se pojavile uši! 


Uši se širijo hitro, še posebno v vrtcih in šolah, saj otroci nenehno stikajo glave. Da preprečimo nadaljnje širjenje, je pomembno, da vsi upoštevamo spodaj navedena navodila. 


KAJ STORITI? 

Pri vseh družinskih članih preverite, ali imajo uši. Bodite previdni, ker so slabo vidne in se hitro premikajo. Najbolje je, da lase pregledate pod lučjo z zelo gostim glavnikom. Vlažne lase razdelite na pramene in nato preglejte vsak pramen posebej. Z gostim glavnikom počasi češite tik ob lasišču po celotni dolžini las. Po vsakem česanju obrišite glavnik s krpo. Češite tako dolgo, da prečešete vse pramene las. 


ČE NAJDETE NAGLAVNE UŠI 

V lekarni kupite učinkovit tretma proti naglavnim ušem. Tretma uporabite pri vseh družinskih članih, ki imajo naglavne uši. Natančno sledite priloženim navodilom za uporabo.
Posteljnino in oblačila zamenjajte in operite pri najmanj 60 °C.
Razkužite vse, kar je bilo v stiku s člani, pri katerih so se pojavile naglavne uši (krtače, glavnike, pokrivala, igrače ...). Posesajte stanovanje in avto, vrečko iz sesalnika pa odvrzite med smeti. 

O tem obvestite vse, ki so bili zadnjih 14 dni v stiku z družinskimi člani, pri katerih so se pojavile uši. Nekatere tretmaje je treba uporabiti več kot enkrat, da učinkovito odstranite uši in njihova jajčeca. Preverite navodila za uporabo in tretma ponovite na priporočeni dan. Odkritje uši ali gnid na otrokovi glavi ne sme biti razlog, da se otroka pošlje domov, da se mu prepove gibanje ali da se ga izolira iz okolja. Otrok lahko ostane v vrtcu ali šoli do prihoda staršev oziroma do konca pouka. Prav tako je pomembno, da nikoli javno ne izpostavimo otroka, ki ima uši, ker ne moremo z gotovostjo vedeti, kdo je vir za širjenje ušivosti in zato, da otroka ne stigmatiziramo.


ČE NI NAGLAVNIH UŠI 

Z doslednim pregledom lasišča se lahko izognete naglavnim ušem.
Če se naglavne uši pojavijo, je pomembno, da se odzovemo hitro in tako ustavimo nadaljnje širjenje. 


S prijaznimi pozdravi,


mag. Andrej Kociper, ravnatelj

Comments