Arhiv‎ > ‎Obvestila‎ > ‎

VZGAJAMO ZELIŠČA - "V starem iščem novo"

objavljeno: 21. maj 2017 07:51 avtor: NIka Poljanšek   [ posodobil 21. maj 2017 07:51 Info Odranci ]
Na OŠ Odranci že nekaj let gojimo zelišča. Letos smo se odločili, da preuredimo zeliščni vrt. Prekopali smo grede, odstranili stara zelišča in v drugo gredo na novo nasadili zelišča, in sicer meliso, meto, žajbelj, baziliko, rožmarin, sivko, drobnjak, peteršilj, materino dušico, ognjič, lovor.

Ker smo z učenci sedmega razreda želeli prenesti znanje o zeliščih med ostale učence smo izdelali tudi igro SPOMIN. Igra zajema zelišča, ki jih imamo na vrtu. Učenci so na spletu poiskali fotografije zelišč.  Opise zelišč in njihovo uporabnost so poiskali v knjigi Zdravilne rastline – vodnik. Spomin smo nadgradili z opisi in uporabnostjo zelišč.

Učenci so se domislili in nadgradili igro tako, da ko igralec najde par zelišč mora povedati vsaj eno uporabnost tega zelišča drugače par ne more obdržati.

PRAVILA IGRE SPOMINA

1.    Pred igro si igralci preberejo opise zelišč in njihovo uporabnost.

2.    Igralci iščejo pare zelišč.

3.    Ko igralec poišče par ga lahko obdrži le, če pozna vsaj eno uporabnost zelišča.

4.    Če igralec ne pozna uporabnosti zelišča, lahko odgovarja naslednji igralec, ki je na vrsti. S pravilnim odgovorom lahko obdrži par.

5.    Pari, katere igralci ne uspejo zadržati se še enkrat pomešajo in še enkrat iščejo. Pred ponovnim iskanjem si igralci lahko o teh zeliščih še enkrat preberejo o uporabnosti zelišč.

6.    Zmaga tisti, ki ima največ parov.


Nekaj fotografij z ustvarjanja smo le uspeli narediti.


učiteljica Barbara Lešnjek

Comments