Arhiv‎ > ‎Obvestila‎ > ‎

ZAKLJUČNA STROKOVNA EKSKURZIJA UČENCEV 4. IN 5. RAZREDA

objavljeno: 16. maj 2017 04:59 avtor: Marija Smolko   [ posodobil 16. maj 2017 13:34 Info Odranci ]
Naravne in kulturne znamenitosti Podravja in Koroške 

Učenci 4. in 5. r. smo se v petek, 12. maja 2017 z razredničarkama in spremljevalkama odpravili na težko pričakovano popotovanje proti Koroški pokrajini.

Po predstavljenem načrtu smo si najprej ogledali muzej in delovanja HE Fala. Zgodba najstarejše slovenske hidroelektrarne na Dravi od leta 1918 do danes nas je popeljala na sprehod pod gladino reke. Ogledali smo si urejen prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino. Videli smo tudi delovanje sedanjih turbin, generatorja in vso sodobno tehnologijo, ki upravlja delovanje HE. Zunaj smo občudovali moč vode in mogočnost jezov, ki zadržujejo vodo. Tako smo od blizu spoznali, od kje in kako pridobivamo elektriko.

Pot smo nadaljevali v smeri Radlje ob Dravi. Tam smo si ogledali zbirko igrač Majde Marije Sušek - Otroški svet iger in igrač. Upokojena učiteljica našega rodu je bila doma iz Cankove in je v času službovanja n po upokojitvi zbirala in raziskovala igrače in igre, ki so se jih otroci igrali nekoč. S kustosinjama so zaigrali še dve stari igrici. 
V istem muzeju smo si ogledali še
zbirko starih predmetov Ferdinanda Leitingerja, ki šteje preko 2600 predmetov, več kot 1100 knjig in več kot 200 razglednic in fotografij Radelj

Po krajšem postanku in malici iz nahrbtnika smo pot nadaljevali skozi Dravograd do Libelič. Prvo smo si na pokopališču ogledali kostnico. V prostorih župnišča smo bili navdušeni nad  stalno muzejsko zbirko o zgodovini šolstva in šole v Libeličah. Sede v starih šolskih klopeh smo se navduševali nad  odprtinami za črnilnike, nad primerki starih učbenikov in drugih starih šolskih potrebščin.   V učilnici je tudi stara glinasta peč, kateder za učitelja, zemljevidi in globus, računalo ter številni drugi učni pripomočki.

V župnišču smo bili presenečeni še nad dobro ohranjeno in veliko črno kuhinjo. Spoznali smo značilne predmete, različno lončeno in leseno posodje, opremljeno odprto ognjišče, pinje, »koduje« (za mesenje testa) in druge pripomočke za pripravo hrane, s katerimi ponazarjajo tradicionalno kulturo pripravljanja hrane značilne za to območje.

V obnovljenem delu župnijskega skednja v Libeličah smo bili presenečeni nad razstavljenimi tradicionalnimi kmečki orodji  in  predmeti raznih domačih obrti. Presenečeni smo bili, da je  razstava postavljena v dveh nivojih.

Sledil je že težko pričakovani prosti čas in čas za kosilo. Tako smo se okrepčani in delno spočiti odpravili nadaljnjim dogodivščinam naproti.

Odpravili smo se proti Kotljam. V lepem sončnem popoldnevu smo se vživeli v malega  Prežihovega Voranca. Občudovali smo prelepo pokrajino in gledali v smeri njemu strašne globače – Pekel. Kako lepo je ohranjena in vzdrževana Prežihova bajta, zeliščni vrt, hlev in kašča. Pa še kakšen razgled smo uživali - na Kotlje ter celo hotuljsko kotlino na vzhodni in na košato Uršljo goro na južni strani.

Po kratki vožnji smo prispeli do zadnje ogledne točke – Cerkev Svetega Jurija na Legnu. Presenečeni smo si obuli platnene copate in vstopili na steklena tla cerkvice – nenavadno in skrivnostno zanimivo. Kljub utrujenosti po celodnevnem potepanju smo zbrano prisluhnili predstavitvi vodiča in sodelovali v pogovoru. Ob zamenjavi dotrajanega tlaka so naleteli na ruševinske ostanke zgodnje srednjeveške cerkve in  staroslovanske grobove. V grobovih so bili odkriti bronasti obročki in ostanki okostij.

Utrujeni, a zadovoljni smo na poti domov opazovali še pokrajinske značilnosti Koroške, Štajerske in nazadnje še našega prelepega Pomurja.

Ta petkov dan smo doživeli pristen stik s preteklostjo, sedanjostjo in ostali nam bodo lepi spomini za našo prihodnost. "TUKAJ"

Učenci 4. in 5. r. z učiteljicami.

Comments