Neimenovano‎ > ‎

Dan samostojnosti in enotnosti

objavljeno: 25. dec. 2018 12:03 avtor: Info Odranci   [ posodobil 3. jan. 2019 23:03 NIka Poljanšek ]
Dan samostojnosti in enostnosti je državni praznik v Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra in je dela prost dan. Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita 26. decembra 1990, na katerem je od 93,2 % udeleženih volilcev na vprašanje: “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” okoli 95 % odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

V počastitev smo ta dan na naši šoli obeležili v petek dopoldan, 21. 12. 2018, s prireditvijo, na kateri so sodelovali in pomagali tako učenci, kakor tudi učitelji-mentorji. Ob 7.30 je najprej zadonela himna in s tem se je prireditev začela. Sledile so  točke: recitacije domovinskih pesmi s šolskega tekmovanja Maraton poezije in plesne točke učenk. Ves program sta vodila učenca Aljaž Sonc in Miha Kreslin. Oba sta na domiseln način predstavila misli o domovini in publiki postavljala vprašanja o državnih simbolih, in s tem nagovarjala publiko, da je sodelovala pri iskanju odgovorov. 
Po prireditvi je sledil športni dan za vse učence.

Dragi učenci in starši,
na dan samostojnosti in enotnosti je prav, da se kot državljani Republike Slovenije vsako leto spomnimo, kaj vse dolgujemo svoji domovini.

Po 28 letih obstoja naše države se vedno bolj zavedamo, da je država nam vsem skupna, zato moramo z njo ravnati odgovorno in pošteno. 
Vsi skupaj moramo skrbeti zato, da bo Slovenija še  naprej uspešna, in da bo v njej lepo živeti.

Naj bo 26.12.2018 dan, ki ga boste preživeli v krogu družine, z mislimi na to kar vas povezuje ter razgovori o naši domovini.
Comments