KULTURA NAS BOGATI: KULTURNI DAN V LJUBLJANI

objavljeno: 27. sep. 2019 13:22 avtor: Nino Gumilar
Na svetovni dan jezikov, 26. septembra 2019, smo organizirali prvi celodnevni kulturni dan v tem šolskem letu, in sicer za učence od 6. do 9. razreda.
Pot nas je vodila v naše glavno mesto, kjer smo preživeli poučen in zanimiv dan.
Učenci 6. in 7. razreda so si ogledali in podrobneje spoznali našo največjo kulturno ustanovo Cankarjev dom, v katerem so imeli možnost videti tudi pričujočo razstavo "Ideja, znanost in tehnologija stare Grčije", ki je v tem prostoru na ogled prvič izven grškega Soluna. Posebej zanimiva jim je bila ob ogledu Cankarjevega doma maskota Ivana Cankarja, v kateri naj bi se skrival njegov pravi brk. V Gallusovi dvorani pa so lahko pokukali čisto pravi glasbeni vaji Slovenske filharmonije. Navdušeni so bili tudi nad zgodbami, ki so se dogajale v zaoderju. Do kosila seveda niso izpustili najprepoznavnejših znamenitosti Ljubljane: Kongresni trg, Šuštarski most, Tromostovje, Prešernov spomenik, tržnica, Zmajski most, Robbov vodnjak ...
Druga skupina učencev pa se je v dopoldanskem času podala na delavnice Goethe Instituta v Ljubljani, kjer so ob svetovnem dnevu jezikov utrjevali veščine nemškega jezika. Učenci so zelo uživali. 

Drugi del kulturnega dne pa se je zaključil v Šiški, v današnjem predelu Ljubljane, kjer se je pred več kot 260 leti rodil pravi prvi slovenski pesnik Valentin Vodnik. Učenci so obiskali Vodnikovo domačijo, ki je danes živi muzej kot "Hiša branja, pisanja in pripovedovanja". Po uvodnem pozdravu je sledila predstavitev njegovega življenja in dela, nato kratek filmček, na koncu pa še ogled hiše in razstav. Učenci so si ob ogledu najbolj zapomnili Vodnikov verz: "Ne hčere ne sina po meni ne bo, dovolj je spomina, me pesmi pojo."
Kulturni dan smo zaključili in strnili z lepimi spomini. 
Utrinke najdete tukaj

Besedilo in slike: učitelj slov. Nino Gumilar 
 
Comments