Neimenovano‎ > ‎

ŠOLSKO TEKMOVANJE "MARATON POEZIJE"

objavljeno: 12. nov. 2018 02:43 avtor: Info Odranci   [ posodobljeno 13. nov. 2018 01:51 ]
Spoštovani mentorji, dragi učenci,
veseli nas, da ste se odzvali vabilu in boste sodelovali na tekmovanju "Maraton poezije". 
Prepričani smo, da ste v polnem zagonu dela, a vas hkrati želimo spomniti, da je datum šolskega tekmovanja 13. november. To je rok, ko naj učenci svoje pesmi oddajo učiteljem slovenskega jezika, ki bodo potem ovrednotili napisane verze. Dva najboljša bosta torej predstavljala šolo na državnem tekmovanju. 

Ob tem pa dovolite še nekaj napotkov:

Prava pesem naj bi se namreč vedno rodila iz nekega čustva ali občutja, ki ga sproži nek dogodek ali nam ga prinese življenje. Seveda se ene bolj nagibajo k čustveno izrazni podobi, druge pa bolj upovedujejo zgodbe. 
Pri pisanju črpajte ideje za pesnjenje iz vsakdanjega okolja, pri tem pa zajemite tudi teme in motive, ki so trenutno aktualni in se o njih bere in posluša (migrantski tokovi, 100. obletnica 1. svetovne vojne, leto evropske kulturne dediščine, pojmovanje in imenovanje vsesplošne ljubezenske tematike, vremenske spremembe ...). 
Gre seveda za širši spekter tem, iz katerih se da izvzeti marsikateri delček ali motiv razmišljanja in prestavljanja v verze. Ne pozabite seveda na uporabo pesniških sredstev.
Tema za šolsko tekmovanje pa je lahko tudi po vašem izboru. 
Navodila na spletu so samo instrukcijska in v pomoč, v kolikor sami trenutno nimate nekih idej.

Vse dobro in uspešno izvedbo tekmovanja.
predsednik tekmovalne komisije Nino Gumilar